Tvrtka koja posjeduje certifikat AQAP svojim proizvodima, uslugama i drugim segmentima poslovanja udovoljava NATO-ovim i hrvatskim vojnim standardima kvalitete

Ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane RH Ivica Grebenar uručio je u utorak, 29. lipnja 2021. godine u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske AQAP (Allied Quality Assurance Publications) certifikat direktoru tvrtke Galeb d.d. Josipu Aračiću.

Uručenju su nazočili načelnik Sektora za potporu, usluge i kontrolu kvalitete brigadir Milan Jurčić, voditelj Službe za prijam i kontrolu kvalitete brigadir Željko Stipić, voditelj Odjela za intendantska sredstva Službe za potporu opremanje i modernizaciju brigadir Dragan Hodak te voditelj veleprodaje Mato Arbulić.

Tvrtka Galeb d.d. opskrbljuje od 1996. godine Ministarstvo obrane RH širokom paletom proizvoda donjeg rublja namijenjenog različitim vremenskim uvjetima. Radi se o tekstilnoj tvrtki koja ima cjelovitu proizvodnju tekstilnih proizvoda i koja u listopadu 2021. godine navršava 70 godina poslovanja.

Osma je po redu tvrtka koja se bavi proizvodima iz područja obrane u Republici Hrvatskoj koja je stekla Certifikat sukladno normama AQAP, dok je sedma certificirana tvrtka sukladno zahtjevima AQAP 2110 za sustav upravljanja kvalitetom za projektiranje, razvoj i proizvodnju donjeg rublja, spavaćeg programa i vanjskih odjevnih predmeta (Underwear, Sleepwear, Outwear).

Tvrtka koja posjeduje certifikat AQAP svojim proizvodima, uslugama i drugim segmentima poslovanja udovoljava NATO-ovim i hrvatskim vojnim standardima kvalitete, a on proizlazi iz NATO-ove vojne norme osiguranja kvalitete STANAG 4107 i hrvatske vojne norme osiguranja kvalitete HRVN STANAG 4107.

Navedeni certifikat jamči uzajamno državno osiguranje kvalitete i primjenu savezničkih publikacija za osiguranje kvalitete.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske započelo je proces uvođenja zahtjeva za kvalitetu u hrvatske tvrtke koje se bave projektiranjem, razvojem, proizvodnjom i plasmanom opreme iz područja obrane još u siječnju 2013. godine.