(H2020-IND-CE-2016-17- „Projekt Ô: demonstracija alata za planiranje i tehnologiju za kružnu, integriranu i simbiotsku upotrebu vode“)

Projekt O demonstrira način na koji lokalni, manji krugovi upravljanja vodom mogu biti korisni za ublažavanje pritisaka na sustav koji upravlja vodama, istovremeno omogućavajući kružnu ekonomsku viziju vodnog resursa. Projekt pruža dionicima sve tehničke alate i pristupe koji omogućuju ponovnu uporabu i recikliranje „alternativnih“ izvora vode ili bolji tretman teških otpadnih voda, istodobno procjenjujući društvenu prihvatljivost i učinak na cijeli sustav i lokalnu zajednicu.

Projekt nudi:

  • inovativne tehnologije za pročišćavanje vode i sustave upravljanja
  • povezivanje platformi za donošenje odluka
  • sveukupni konzultantski i participativni pristup

U četiri godine trajanja projekta, projekt  i 23 partnera konzorcija će demonstrirati sve prethodno navedene stavke kroz četiri različita demosite-a, od čega su dva direktno povezana s vodom (regija Puglia, Italija i Almendralejo, Španjolska), te su dva poslovno orijentirana (tekstilna tvrtka Galeb iz Omiša, Hrvatska i postrojenje za akvakulturu slane vode iz Eilata, Izraela).

Galebova uloga je da posluži kao demonstracijsko mjesto za primjenu fotokatalitičkog modula koji treba tretirati organske, nerazgradive zagađivače koje ostaju u vodi nakon postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Također mora pružiti potrebne informacije i rezultate određenih istraživanja svim partnerima u okviru različitih radnih paketa.

Trajanje projekta: 01/06/2018- 31/05/2022

Ukupni troškovi projekta: 10.489.553,75 EUR

Max. Doprinos EU: 9.261.272,38 EUR

Projekt je dio ICT4WATER-a Europske komisije

Ovaj projekt je dobio sredstva iz programa Europske unije H2020 programa u skladu sa sporazumom o potpori br. 776816